A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Вакцинація продовжується. Аналіз стану імунопрофілактики за 4 місяці 2023 року

Дата: 31.05.2023 12:12
Кількість переглядів: 18

Імун

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

Фахівцями обласного центру контролю  та профілактики захворювань проводиться постійний моніторинг стану імунізації населення області. За 4 місяці поточного року отримати щеплення за Національним календарем профілактичних щеплень мали 33,3% запланованих контингентів.

У зв’язку із російською агресією, продовженням бойових дій на території області на  даний час відсутня можливість повноцінного надання медичної допомоги населенню, у т.ч. проведення профілактичних щеплень на більшості деокупованих територій. Виконання плану профілактичних щеплень в області є недостатнім по більшості показників.

Станом на 01 травня 2023 року рівні охоплення обсягів планових профілактичних щеплень в області наступні:

– проти поліомієліту – дітей віком до 1 року – 25,2 %, у 18 місяців – 21,6%, у 6 років – 8,8% та у 14 років – 8,4%;

– проти дифтерії, кашлюку та правця – дітей віком до 1 року – 31,0%, у 18 місяців – 33,2%, у 6 років – 12,9%, у 16 років – 19,2% та дорослого населення – 13,7%;

– проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК) –  дітей віком 1 рік –  30,8%, другою дозою у віці 6 років –  19,3%;

– проти гепатиту В – дітей до року – 29,0%;

– проти туберкульозу – дітей до року – 20,1%;

– проти гемофільної інфекції – дітей віком 1 рік – 34,9 %.

Таким чином, неімунний прошарок населення проти вакцинокерованих інфекцій щомісячно збільшується. Це призводить до нестійкої епідемічної ситуації як в регіонах, так і в країні в цілому з тенденцією до виникнення епідемічних ускладнень.

Слід зазначити, що в країні досі триває спалах поліомієліту, зафіксовані випадки кору, тож усі діти, що не мають щеплень від цих захворювань, у небезпеці.

Запорукою епідемічного благополуччя є показники охоплення профілактичними щепленнями на рівні, не менше 95% населення. Тому, просимо батьків дуже серйозно та відповідально поставитись до свого здоровʼя та здоровʼя власної дитини. Доступна та безоплатна вакцинація – це найбільш ефективний метод запобігання тяжких наслідків захворювання.

Отримати щеплення на сьогодні  як ніколи легко – навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Необхідно просто прийти до найближчого медичного закладу. Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічних ліків або дотримуватись дієти. Щеплення відповідно до Календаря профілактичних щеплень безоплатне та ефективне.

Захистіть себе та своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень