Чи загрожує нам «вітамінний голод» взимку
Існує думка, що пізня осінь, зима та рання весна – це періоди року, протягом яких неможливо уникнути дефіциту вітамінів в організмі людини.
Проте не варто перейматись! Нагадуємо про такі добре знайомі та доступні джерела вітамінів та корисних речовин, якими цілком можливо підтримати своє здоров’я взимку.
Вітімін С – лідером за вмістом вітаміну є зовсім не лимон, а шипшина. До того ж, в сухих плодах його кількість значно вища, ніж у свіжих. Також багато вітаміну С у ягодах обліпихи, брусниці, чорної смородини, журавлині, квашеній капусті, брюсельській капусті.
Вітамінами групи В багаті печінка, яйця, волоські горіхи, кисломолочні продукти, гречка, вівсянка. Вітамін Е можна отримати, споживаючи бобові (квасоля, горох), рослинні олії (лляна, соняшникова), моркву, варені яйця. Вітаміном А збагачені у значній кількості морква, риба, печінка, ягоди калини. Вітамін Д міститься в молочних продуктах, яєчному жовтку, риб’ячому жирі.
Не слід взимку забувати про неоціненну користь наступних продуктів:
Буряк – овоч багатий вітамінами А, Е, С, містить залізо, кобальт, цинк, фосфор, марганець, натрій, йод, калій, магній, кальцій. Груба клітковина буряка очищує кишечник та нормалізує його мікрофлору.
Яблуко – збагачене вітамінами А, С, РР, Е, К, містить фолієву кислоту, залізо, яке легко засвоюється, калій і клітковину. Має здатність знижувати рівень холестерину в крові, покращує стан шкіри, незамінне при анемії.
Гарбуз – в ньому ви знайдете вітаміни А, С, Е, РР, В1, В2, багато калію. Його корисно включати в раціон людям з серцево-судинними захворюваннями, так як калій позбавляє від набряків, сприяє зміцненню судин, покращує роботу нашого серця.
Журавлина – у її складі: мікроелементи калію, кальцію, магнію, йоду, заліза, міді, срібла, марганцю, велика кількість органічних кислот, фруктози, пектин, дубильні речовини і фітонциди. Ця ягода також багата вітамінами групи B (В1, В2,В5,В6), за кількістю вітаміну С може скласти конкуренцію лимону, апельсину й грейпфруту, а за вмістом вітаміну К1 не поступається капусті. Журавлину вживають як засіб для зміцнення імунітету, лікуванні простудних захворювань, вона має антимікробні властивості та виводить токсини.
Часник – рекордсмен за змістом фітонцидів (речовин, що активні проти вірусів і бактерій), має протиглисні властивості. До складу продукту входять – кальцій, магній, вітаміни В, С, Е, К, Д, РР.
Цибуля – овоч багатий вітамінами А, С а також вітамінами групи В (В1, В2, В3, В12). Ефірні олії, що містяться в цибулі, сприяють нейтралізації вірусів, знищенню великої кількості мікроорганізмів: стрептококів, збудників дизентерії, дифтерії тощо.
Сухофрукти (яблуко, груша, родзинки): багаті вітамінами А, С, групи В, калієм, натрієм, фосфором, магнієм, кальцієм, залізом, цинком, йодом. Покращують роботу травної, нервової, серцево-судинної систем, нирок і печінки, корисні при захворюваннях щитовидної залози. Допомагають боротися з простудними захворюваннями і зменшують стрес. Отож не забувайте про смачні та корисні узвари!
Взимку дуже гарною альтернативою свіжим овочам, фруктам та ягодам є заморожені. Тож надавайте перевагу термічно необробленим ягодам та фруктам.
Так як в холодну пору року більшість овочів ми вживаємо в обробленому вигляді, слід пам’ятати, що їх краще запікати. Коли ж відварювання не уникнути, овочі кладуть одразу в окріп цілими та неочищеними – так у них зберігається більше вітамінів. Після приготування їх негайно дістають з води, щоб вони зберегли всі корисні речовини.
Також важливо розуміти, що жиророзчинні вітаміни, такі як А, D, E і К необхідно приймати з жирними продуктами – так вони краще засвоюються організмом. Тому овочеві салати слід обов’язково заправляти олією чи сметаною не лише для смаку, але й для користі!
Одне з основних правил здорового харчування передбачає з’їдати щонайменше 400 г овочів і фруктів щодня. Така їх кількість (при правильному приготуванні) не спровокує «вітамінний голод».
Будьте здорові у кожну пору року!