Дезінфекція шахтних колодязів
Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. Майже 14 млн. жителів України проживають у сільській місцевості. В основному для них головне джерело питної води є колодязь. Колодязна вода завжди вважалася найчистішою та безпечною. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових: холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія, а також особливо небезпечних – туляремія, лептоспіроз тощо.
В сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземна ґрунтова вода, яка потрапляє до населення найчастіше через шахтні колодязі. Контамінація ґрунтової води збудниками інфекційних хвороб може відбуватися як у грунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні в неї виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в ґрунтову воду господарсько-фекальних стічних вод (централізовані, відомчі, локальні каналізації при аваріях, вбиральні, вигрібні ями), побутових вод (прання білизни, миття посуду тощо); при потраплянні в колодязь трупів гризунів; при розташуванні поблизу громадських та приватних колодязів приміщень для свійських тварин та водопою для худоби, а також через відра, якими користується населення для забору води.
Попередження передачі інфекції через воду – це різнопланова повсякденна робота, важливою складовою якої є дезінфекція. Дезінфекція шахтних колодязів здійснюється відповідно до чинних нормативних документів, зокрема, Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Дезінфекцію колодязів і колодязної води проводять хлорвмісними дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування з цією метою та зареєстрованими в Україні чинним порядком, відповідно до інструкцій по їх застосуванню.
Дезінфекція шахтних колодязів проводиться:
- За епідеміологічними показаннями:
– при контамінації води патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами;
– при надзвичайних ситуаціях (повенях, затопленні територій в результаті танення снігу, сильних зливах тощо);
– при потраплянні у воду колодязя стічних вод, фекалій, трупів тварин.
- З профілактичною метою:
– після ремонту, очищення колодязя;
– по закінченню будівництва нового колодязя.
При санації колодязя за епідеміологічними показниками проводять попередню дезінфекцію колодязя та води в ньому, очищення колодязя та повторну дезінфекцію.
При санації колодязя з профілактичною метою проводять очищення та дезінфекцію колодязя та води в ньому.
Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники.
Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною, нешкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними властивостями.