Як запобігти захворюванню на гострі кишкові інфекції
У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції загострилася. Насамперед це пов’язано з недотриманням правил особистої гігієни, умов зберігання, реалізації та транспортування продуктів, можливим вживанням в їжу неякісних продуктів.
Шляхи передачі збудників гострих кишкових інфекцій:
- харчовий (через продукти і готові страви, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами);
- водний (через забруднену воду);
- контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо).
- Симптоми гострих кишкових інфекцій:
- підвищення температури тіла;
- діарея, яка не минає кілька днів;
- блювання, що не приносить полегшення;
- болі в животі;
- загальна слабкість;
- головний біль.
-
Як запобігти захворюванню на гострі кишкові інфекції
в умовах воєнного часу?
- мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;
- кип’ятіть воду, яку вживаєте якщо маєте сумніви щодо її якості;
- добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
- ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;
- не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;
- мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
- уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);
- регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;
- використовуйте індивідуальний посуд;
- уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
-
Допомагаючи собі полегшити симптоми захворювання, ви маєте передусім запобігати зневодненню і втраті організмом солей. Відтак, дуже важливо:
- слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
- приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
- застосовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури;
- дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.
-
При появі перших симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.
Пам’ятайте! Самолікування може призвести до значних ускладнень, зокрема, у дітей раннього віку.