A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Як запобігти захворюванню на гострі кишкові інфекції

Дата: 20.09.2022 10:19
Кількість переглядів: 104

гкі 2

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції загострилася. Насамперед це пов’язано з недотриманням правил особистої гігієни, умов зберігання, реалізації та транспортування продуктів, можливим вживанням в їжу неякісних продуктів.

Шляхи передачі збудників гострих кишкових інфекцій:

  • харчовий (через продукти і готові страви, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами);
  • водний (через забруднену воду);
  • контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо).
  •  Симптоми гострих кишкових інфекцій:
  • підвищення температури тіла;
  • діарея, яка не минає кілька днів;
  • блювання, що не приносить полегшення;
  • болі в животі;
  • загальна слабкість;
  • головний біль.
  •  Як запобігти захворюванню на гострі кишкові інфекції

    в умовах воєнного часу?

     

  • мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;
  • кип’ятіть воду, яку вживаєте якщо маєте сумніви щодо її якості;
  • добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
  • ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;
  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;
  • мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
  • уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);
  • регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;
  • використовуйте індивідуальний посуд;
  • уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
  • Допомагаючи собі полегшити симптоми захворювання, ви маєте передусім запобігати зневодненню і втраті організмом солей. Відтак, дуже важливо:

  • слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
  • приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
  • застосовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури;
  • дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.
  • При появі перших симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.

    Памятайте! Самолікування може призвести до значних ускладнень, зокрема, у дітей раннього віку.

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень