A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Оcінні ягоди. Не забуваймо про них!

Дата: 08.09.2022 12:03
Кількість переглядів: 53

оя

Осінні ягоди – справжнє джерело вітамінів і корисних речовин, які допоможуть нашому організму підготуватися до холодної пори року,  яка вже не за горами. 

Мають корисні властивості та є найпоширенішими  в нашій місцевості: 

Журавлина – одна з найстійкіших ягід і не втрачає вітамінної цінності протягом багатьох місяців. У її складі: мікроелементи калію, кальцію, магнію, йоду, заліза, міді, срібла, марганцю, велика кількість органічних кислот, фруктози, пектин, дубильні речовини і фітонциди. Ця ягода також багата вітамінами групи B (В1, В2,В5,В6), за кількістю вітаміну С може скласти конкуренцію лимону, апельсину й грейпфруту, а за вмістом вітаміну К1 не поступається капусті. Журавлину вживають як засіб для зміцнення імунітету, лікуванні простудних захворювань, вона має антимікробні властивості та виводить токсини. 

Обліпиха – справжній чемпіон за змістом провітаміну А (каротину), який підтримує гостроту зору, живить шкіру, володіє антиоксидантною дією і зберігає здоров’я слизових оболонок в організмі. Вітаміни С, Р і Е у складі обліпихи відповідають за нормалізацію роботи ендокринної системи, стійкість імунітету до запальних захворювань й алергічних реакцій. 

Брусниця містить вітамін С, каротин, нікотинову кислоту (вітамін РР), а також до 9% арбутина (антисептик сечовивідних шляхів) й застосовується в медицині як дезінфікуючий і сечогінний засіб при циститі і пієлонефриті. Вживання брусниці врятує від авітамінозу, знизить тиск при гіпертонії і рівень цукру в крові при діабеті, підвищить кислотність шлункового соку при гіпоацидному  гастриті, ягода має послаблюючу, жовчогінну і глистогінну дію.

Шипшина є лідером за вмістом аскорбінової кислоти – в її плодах вітаміну С в 50 разів більше, ніж у лимоні. Окрім цього, містить вітаміни В1, В2, К, Е, каротиноїди, нікотинову та пантотенову кислоти. Плоди шипшини діють сприятливо при авітамінозі та як зміцнювальний засіб у реконвалесцентний період. Виявляють діуретичну, кровоспинну і в’яжучу дію. Плоди шипшини знижують вміст холестеролу в крові та уповільнюють відкладання атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах. Вітаміни і каротин активізують ензимну систему, посилюють регенерацію тканин, синтез гормонів і впливають сприятливо на вуглеводний обмін та проникність судин.

Чорноплідна горобина  багата на вітаміни C, P, B1, B2, B6, E, K, бета-каротин, макро- і мікроелементи (залізо, мідь, бор, марганець, молібден, фтор), цукри (глюкоза, сахароза, фруктоза), а також дубильні й пектинові речовини. Ця ягода володіє багатьма лікувальними властивостями – знижує рівень холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск, сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, покращує їх еластичність і пружність. 

Лохина багата вітамінами групи В, К і Е. Антиоксиданти в складі лохини найбільш активні, що пригнічує онкологічні новоутворення. Будучи дієтичним продуктом, ягоди та сік лохини стимулюють травлення, нормалізують роботу органів шлунково-кишкового тракту, знижують рівень цукру в крові. Лікарі рекомендують людям похилого віку включати лохину в свій раціон, оскільки вона зміцнює стінки кровоносних судин і знижує напругу з очей.

Глід містить речовини, які набагато рідше зустрічаються в інших рослинах – наприклад, урсолову кислоту, що володіє протизапальною, антимікробною, легкою сечогінною, протипухлинною, кардіостимулюючою, судинорозширювальною і ще багатьма іншими лікувальними властивостями. Препарати на основі глоду зменшують збудливість серцевого м’яза, але підсилюють його скоротливу здатність, знижують підвищений тиск, покращують сон, полегшують стан при неврозах.

Насолоджуйтесь осінніми дарами та не хворійте!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень