Як посмакувати кавуном безпечно
Одним з найулюбленіших літніх баштанних культур є кавун. Він не просто освіжає у спеку, а й містить багато корисних речовин. Зокрема, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяє звільненню застійної жовчі. Також кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину. Проте сьогодні існує небезпека отруєння навіть цією насолодою, яка була вирощена в період природніх термінів їх повного дозрівання.
Отож, щоб уникнути отруєнь кавуном, надаємо наступні поради:
– купуйте баштанні в спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому разі на узбіччях трас ;
– при покупці кавуна уважно слідкуйте за його зовнішнім виглядом: наявність тріщин чи інших пошкоджень може свідчити про мікробне забруднення;
– запитуйте у продавця щодо наявності документу, в якому вказано цифрові показники вмісту нітратів в кожній конкретній партії (допустима норма до 60 мг/кг);
– ні в якому разі не купуйте розрізані кавуни , навіть, якщо продавець схоче продемонструвати достатній ступінь дозрівання;
– ретельно промивайте ягоду, щоб позбавитися непомітних оку забруднень;
– не доїдайте кавун до шкірки, залишайте декілька сантиметрів м’якоті, бо саме у ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;
– зберігайте розрізаний кавун тільки у холодильнику не більше доби;
– не споживайте надмірну кількість баштанних культур, особливо якщо вживаєте їх вперше, та коли даєте дітям.
Дотримуючись вищенаданих порад, ви не лише посмакуєте баштанними, а й отримаєте багато користі!