A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Як посмакувати кавуном безпечно

Дата: 11.08.2022 10:53
Кількість переглядів: 30

кав

Одним з найулюбленіших літніх баштанних культур  є кавун. Він не просто освіжає у спеку, а й містить багато корисних речовин. Зокрема, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяє звільненню застійної жовчі. Також кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину. Проте сьогодні існує небезпека отруєння навіть цією насолодою, яка була вирощена в період природніх термінів їх повного дозрівання.

Отож, щоб уникнути отруєнь кавуном, надаємо наступні поради:

–   купуйте баштанні в спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому   разі на узбіччях трас ;

–  при покупці кавуна уважно слідкуйте за його зовнішнім виглядом: наявність тріщин чи інших пошкоджень може свідчити про мікробне забруднення;

–  запитуйте у продавця щодо наявності документу, в якому вказано цифрові показники  вмісту нітратів в кожній конкретній партії (допустима норма до 60 мг/кг);

–  ні в якому разі не купуйте розрізані кавуни , навіть, якщо продавець схоче продемонструвати достатній ступінь дозрівання;

–  ретельно промивайте ягоду, щоб позбавитися непомітних оку забруднень;

–  не доїдайте кавун до шкірки, залишайте декілька сантиметрів м’якоті, бо саме у ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;

–  зберігайте розрізаний кавун тільки у холодильнику не більше доби;

– не споживайте надмірну кількість баштанних культур, особливо якщо вживаєте їх вперше, та  коли даєте дітям.

Дотримуючись вищенаданих порад, ви не лише посмакуєте баштанними, а й отримаєте багато користі!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень