A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Про реєстрацію випадку ботулізму у місті Харкові

Дата: 13.07.2022 12:35
Кількість переглядів: 41

бот сайт

Вчора, 10 липня 2022 року, до Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні госпіталізований 40-річний хворий з симптомами ботулізму.

Як повідомлялось раніше https://labcenter.kh.ua/?p=26009, ботулізм – тяжка харчова токсикоінфекція, яка виникає внаслідок потрапляння в організм людини екзотоксину бактерій Clostridium botulinum. Після інкубаційного періоду, який триває від однієї-двох годин до 10 діб, у людини виникають симптоми, серед яких на перший план виходять специфічні, характерні для цього захворювання симптоми, пов’язані з паралічем м’язів: розлади зору («туман» або «сітка» перед очима, диплопія (двоїння зображення); утруднене ковтання, голос стає гугнявим, тихим або зовсім пропадає; в тяжких випадках – утруднене дихання. При виникненні таких симптомів – і це найголовніше – необхідно якнайшвидше звернутись за кваліфікованою медичною допомогою, оскільки єдиним способом лікування є введення хворому ботулінічного антитоксину.

За результатами проведеного фахівцями ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що причиною захворювання став в’ялений нечищений карась, якого постраждалий купував на об’єкті дрібнороздрібної торгівлі в місті Харкові. Для проведення заходів з питань дотримання санітарного законодавства на цьому торговельному об’єкті, в порядку взаємодії направлена відповідна інформація до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Водночас нагадуємо та наголошуємо, що в літній період року, коли виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудника ботулізму, значно зростають ризики, пов’язані не лише із вживанням продукції домашнього виготовлення, але й продукції промислового виробництва. За результатами багаторічних епідеміологічних спостережень, в Харківському регіоні причиною більшості випадків захворювання на ботулізм є саме сушена (в’ялена) риба. І саме тому рекомендуємо любителям солоної рибки в теплий період року взагалі утриматись від вживання цього харчового продукту.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень