Як вберегтися від ботулізму
Під час воєнного стану багато українців вимушено опинилися в умовах, коли доступ до питної води гарантованої безпечності та якісної їжі став обмежений або зовсім відсутній.
За таких обставин виникає серйозна загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або забруднених продуктів.
Особливу небезпеку становить ботулізм. Ботулізм – це харчове отруєння з високим відсотком летальності, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичився ботулотоксин.
Збудник ботулізму (Clostridium botulinum) “живе” у ґрунті та мулі водойм, в організм людини найчастіше потрапляє разом із їжею – в’яленою або копченою рибою чи домашніми консервами (риба, м’ясо, гриби, рідше – овочі). Неможливо впізнати заражені ботулотоксином продукти за смаком чи кольором – одна з найсильніших у природі отрут не змінює ані смак, ані запах, ані вигляд їжі. Єдиною візуальною ознакою наявності ботулотоксину є «бомбаж» банок з консервованими продуктами як домашнього, так і промислового виготовлення. Збудник розмножується та виділяє токсин в анаеробних умовах (без кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування. За статистикою потенційно найбільш небезпечними у контексті ботулізму є:
- В’ялена, копчена, солона або консервована риба;
- М’ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва;
- Копчене м’ясо.
У 2021 році в Україні на ботулізм захворіли 98 людей, десятеро з них померли. У Харківській області минулого року від ботулізму постраждали 4 особи, один випадок захворювання призвів до летального наслідку. І хоча в поточному році в нашій області випадки ботулізму не реєструвались, не можна нехтувати такою небезпекою, особливо в теплий період року, коли збудник ботулізму проявляє найбільшу активність.
У більшості випадків ботулізму можна уникнути, дотримуючись простих правил.
- Утримайтесь від споживання в’яленої, копченої чи солоної риби в літній період року. Ця порада особливо стосується непатраної риби, виловленої в прісних водоймах. За результатами попередніх епідеміологічних розслідувань саме така риба спричинила більшість захворювань на ботулізм у нашому регіоні.
– Ні в якому разі не вживайте продукти з будь-якої «бомбажної» тари, навіть якщо це стосується продукції промислового виробництва. Такі продукти необхідно негайно утилізувати.
– Не купуйте рибу (в’ялену, копчену, солону), консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
– Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
Найчастіше перші симптоми ботулізму з’являються не одразу, а через 12-24 годин після вживання їжі з ботулотоксином. Але цей час у кожному конкретному випадку може змінюватись: іноді симптоми ботулізму проявляються майже одразу (через годину чи дві), іноді – через 3-5 днів. Крім інших факторів, час появи перших симптомів залежить від важкості отруєння: що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите більш віддалені предмети;
- виражена сухість у роті, вам важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
- нудота, блювання, послаблення випорожнень, в подальшому на стадії парезу кишківника – здуття живота, закреп.
Перші симптоми ботулізму не сильно виражені й дуже схожі на будь-яке кишкове інфекційне захворювання – зазвичай це відчуття втоми, легке запаморочення, сухість у роті, нудота. Перший явно “ботулінічний” симптом – порушення близького зору. Люди найчастіше скаржаться на сітку або туман перед очима, двоїння предметів, читати стає доволі важко, оскільки починається параліч очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. У горлі ніби з’являється “грудка”, боляче ковтати і навіть говорити. Це все пов’язано з ураженням ковтальних м’язів. Наступні кілька днів триває неврологічна симптоматика і загальнотоксичний синдром – головний біль, безсоння, запаморочення, слабкість у тілі, підвищення температури. У важких випадках – нестача повітря, тягар в грудній клітці, поверхневе дихання, – розвивається дихальна недостатність – найчастіша причина смерті при ботулізмі.
Успіх у лікуванні ботулізму залежить від ранньої діагностики та своєчасної медичної допомоги. Лікування, як правило, здійснюється введенням ботулінічного антитоксину – препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть “протиотруту”, то менше ризиків для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків.
Тому при появі перших симптомів ботулізму, пов’язаних із споживанням потенційно небезпечних продуктів харчування, важливо якомога скоріше звернутись за медичною допомогою. Пам’ятайте, що ботулізм в домашніх умовах не лікується!