A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Профілактика харчових отруєнь

Дата: 04.07.2022 11:08
Кількість переглядів: 81

проф отруєнь

Кожна людина хоч раз у своєму житті відчувала на собі прояви харчового отруєння. Найчастіше таке негативне явище виникає у дітей. Тому важливо знати, що робити й чого боятися в разі виникнення харчового отруєння та як  його уникнути.

Під час воєнного стану це питання ще більше набуває своєї актуальності, оскільки не завжди можуть бути забезпечені належні умови для зберігання харчових продуктів та доступу до питної води гарантованої безпечності та якості.

Важливо вчасно виявити симптоми харчового отруєння, які можуть бути як легкими, так і в край серйозними. Вони можуть з’явитися через кілька годин або через кілька днів після потрапляння збудника захворювання до організму людини.. Це залежить від мікроорганізма (шкідливого патогена), який потрапив до організму людини разом з їжею або водою.

Найбільш поширені симптоми при харчових отруєннях це: нудота, блювання, біль у животі, діарея, підвищення температури тіла. У разі виникнення таких симптомів потрібно негайно звернутися за медичною допомогою, а за відсутності можливості звернення за медичною допомогою або до моменту огляду лікарем, необхідно пити багато води дрібними ковтками, невеликими порціями, щоб запобігти зневодненню.

Харчове отруєння краще попередити, ніж потім лікувати. Ось кілька кроків для запобігання харчовому отруєнню:

–  ретельно та часто мийте руки, посуд і поверхні до, під час та після приготування їжі;

– уникайте перехресного забруднення продуктів – під час зберігання та приготування їжі відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів та страв;

– проводьте належну термічну обробку продуктів та страв аби знешкодити шкідливі мікроорганізми;

– зберігайте їжу правильно (у закритому вигляді з дотриманням температурних умов та термінів зберігання);

– свіжі овочі та фрукти ретельно мийте.

В жодному разі не вживайте їжу з ознаками її псування.

Якщо можливо, використовуйте для пиття фасовану (бутильовану воду). Всю іншу воду (з централізованих чи нецентралізованих джерел водопостачання) необхідно  кип’ятити до утворення бульбашок на поверхні. Брудну воду перед кип’ятінням потрібно профільтрувати або дати їй відстоятися.  Пам’ятайте, що навіть чиста на вигляд, але не кип’ячена  вода може бути джерелом кишкових інфекційних захворювань.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень