Профілактика вірусного менінгіту
Початок осені – це пора активізації вірусних інфекцій, у тому числі вірусних (серозних) менінгітів.
Вірусний менінгіт – це гостре інфекційне захворювання з ураженням мозкових оболонок головного мозку. Збудником захворювання є різні групи вірусів, превалюючими серед яких є ентеровіруси (Коксакі та ЕСНО), рідше вірус епідемічного паротиту, кору, краснухи, цитомегаловірус, герпесвірус, віруси грипу та парагрипу, аденовіруси, тощо.
Джерело інфекції – хворий або вірусоносій. Передається вірусний менінгіт аерозольним (при кашлі, чханні) та фекально-оральним (через забруднені предмети побуту, руки, при вживанні контамінованих ентеровірусами овочів та фруктів) шляхами. Інкубаційний період складає від 3 до 14 днів, залежно від віку хворого, стану його імунної системи. Вірусний менінгіт ентеровірусної етіології відрізняє висока контагіозність і вогнищевість. Переважно хворіють діти та особи молодого віку при формуванні нових колективів на початку нового навчального року, поверненні після літніх канікул та відпусток.
Розпочинається захворювання з загальної слабкості, лихоманки, болі у м’язах, шлунково-кишкових розладів, респіраторних симптомів. Згодом з’являються ознаки менінгіту: головний біль, ригідність потиличних м’язів, чутливість до світла, звуків та дотику.
При появі вищезазначених симптомів потрібно звернутися за медичною допомогою та не займатися самолікуванням. Поставити точний діагноз може тільки лікар на підставі клінічних проявів, епіданамнезу та результатів лабораторних досліджень. Своєчасне звернення до лікаря та правильна схема лікування збільшує шанси до повного одужання.
Для того, щоб запобігти інфікуванню потрібно дотримуватися простих профілактичних заходів, а саме:
– обмежувати контакти з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання,
– в періоди спалахів сезонних захворювань на ГРЗ, уникати перебування у місцях з великою кількістю людей, особливо в закритих приміщеннях;
– проводити вологе прибирання приміщень та провітрювання,
– вживати якісну питну воду,
– дотримуватись правил особистої гігієни, правил обробки, зберігання, приготування та вживання харчових продуктів, зокрема, фруктів і овочів, правил купання у водоймах,
– уникати стресів, переохолодження організму,
– більше рухатись та займатись спортом.