A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

6 способів покращити емоційний добробут людини з деменцією

Дата: 29.04.2024 12:29
Кількість переглядів: 6

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст «6 способ.в покращити емоцийний добробут людини 3 деменцίею MH4U Незабутнй»

Люди з деменцією мають такі ж емоційні потреби, як і до появи синдрому. Вони бажають робити приємні для себе речі, не відчувати тривогу, почуватися важливим для своїх близьких.

Спільно із благодійним фондом Незабутні розповідаємо про 6 способів покращення емоційного добробуту людини з деменцією.

🙌 Підтримуйте її почуття

Якщо людина говорить вам про свої переживання, – не варто це ігнорувати або відкидати, як щось неважливе. Замість цього можна сказати “Я розумію, що тобі зараз тривожно/сумно/страшно. Я з тобою, все буде добре” або “Так, це сумно, але ми разом з цим впораємось”. Таким чином, ви даєте зрозуміти, що прислухалися до емоцій людини, і дали відчуття безпеки.

☝️ Давайте відчуття сенсу і важливості

Почуватися корисним – це важлива частина емоційного добробуту. Навіть слова “Мені потрібна твоя допомога” або “Можеш мені допомогти з цим?” дають людині шанс відчути себе важливою для її родини. Навіть якщо певна задача буде маленькою та незначною. Також це хороша профілактика нудьги й апатії.

📍 Підтримуйте комфортну рутину

Структурність і режим дня – важлива складова відчуття безпеки, особливо в часи, коли навколо коїться багато непередбачуваного. Ви можете підтримати рутину, встановивши однаковий щоденний час підйому і відходу до сну, приймання їжі, а також, наприклад, допомагаючи людині переодягнутися з піжами в денний одяг (навіть якщо їй нікуди не треба йти). Користуйтеся настінними календарями чи щоденниками, щоб людина з деменцією могла знати, чого їй очікувати від сьогоднішнього дня.

🗞 Обмежте споживання новин

Людям з деменцією важко сприйняти інформацію з новин. Неможливість щось зробити з цим будуть сприяти тривожності. Якщо людина звикла дивитись телевізор чи слухати радіо, і наполягає на цьому, старайтесь лімітувати час і пропонувати інші заняття: спокійні фільми або аудіокниги. Також ви можете запропонувати обговорити те, що людина почула в новинах.

🫂 Підтримуйте тактильно

Якщо людина до цього звикла і любить обійми, не забувайте обіймати людину зранку або ввечері. Особливо в тих випадках, коли в людини падає слух чи зір, адже дотик стає ще важливішим у спілкуванні. Якщо людина з деменцією почувається тривожно, ви можете сидіти поруч і тримати її за руку. Також заспокійливу роль може зіграти легкий масаж з ароматним кремом.

🏃🏻‍♂️ Рухайтеся

Рух – важлива частина емоційного добробуту. Виходити надвір – це чудова можливість для всієї родини подихати повітрям, підставити обличчя сонцю і порухатися. Якщо людина не може ходити, корисно навіть просто посидіти на свіжому повітрі.

🔔 Ще більше про життя із людьми, які мають деменцію, ми будемо говорити 30 квітня о 19:00 на нашому YouTube-каналі. Реєструйтеся на розмову за посиланням: https://bit.ly/49TMntb

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень