A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Всесвітній день боротьби з малярією

Дата: 26.04.2024 14:06
Кількість переглядів: 3

Всесвітній день боротьби з малярією (World Malaria Day), який відзначається Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) щороку 25 квітня – є міжнародним вшануванням значних зусиль щодо боротьби з малярією.

Протягом останніх років людство досягло великих успіхів у боротьбі з малярією, однак це захворювання все ще продовжує загрожувати здоров’ю населення багатьох країн світу і щороку забирає мільйон життів.

За оцінкою ВООЗ – 3,3 мільярди людей у 106 країнах перебувають у зоні ризику зараження малярією. Щороку у світі реєструється близько 500 мільйонів випадків, 80% з яких припадає на країни Африканського континенту. Високий рівень захворюваності зберігається в країнах Тихоокеанського регіону, Південно-Східної Азії, Центральної та Південної Америки, Азербайджані, Вірменії, Таджикистані, Узбекистані, Киргизстані, Грузії. У більшості країн Європейського регіону, у тому числі в Україні, випадки місцевої малярії не реєструються (реєструються виключно завізні випадки).

ВООЗ прийняла «Глобальну технічну стратегію боротьби з малярією на 2016-2030 роки», яка передбачає зменшити кількість нових випадків малярії та рівень смертності від неї на 90%, й попередити повернення малярії в країни, вільні від неї.

Виходячи з ситуації, яка склалася у світі та цілей, що поставлені перед європейськими країнами ВООЗ, завданням нашої держави є недопущення завезення малярії на територію України та поширення її серед населення. На сьогодні Харківська область перебуває в зоні високого ризику повернення малярії у зв’язку з нестабільною соціально – економічною ситуацією, що обумовлена збройною агресією російської федерації проти України і, як наслідок, зменшенням обсягів гідротехнічних заходів, зростанням чисельності переносників хвороби (малярійних комарів) та неконтрольованих міграційних процесів.

Малярія – це група трансмісивних захворювань, що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів і супроводжуються гарячкою, ознобом, проливним потовиділенням. Ранні прояви малярії схожі з першими ознаками застуди.

Групами ризику щодо завозу малярії є пілоти, моряки, військовослужбовці, трудові мігранти, біженці, нелегали, туристи, які повертаються в Україну з ендемічних країн.

Одним із основних заходів епіднагляду за малярією є своєчасне виявлення та лікування хворих. До вагомих заходів належить: індивідуальна хіміопрофілактика серед осіб, які виїжджають в ендемічні регіони, нагляд за переносниками та регуляція їх чисельності, проведення протималярійних гідротехнічних заходів.

Слід пам’ятати, що малярія відноситься до групи захворювань, які без своєчасного та адекватного лікування можуть призвести до тяжких наслідків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень