A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

РДУГ у дорослих: як впоратися?

Дата: 20.04.2024 08:55
Кількість переглядів: 5

На зображенні може бути: текст

РДУГ у дорослих: як впоратися?

🤷‍♂️ Досі наука не має чіткої відповіді, що саме викликає розлад дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ). Цей розлад не може розвинутися в дорослих без прояву в дитинстві. Проте симптоми РДУГ у дітей та підлітків часто зберігаються в дорослому віці.

💨 Неуважність, гіперактивність та імпульсивність впливають на дорослих інакше, ніж на дітей. Наприклад, гіперактивність, як правило, зменшується в дорослих, тоді як неуважність, переважно, залишається.

❓“Здається, у мене РДУГ” — як допомогти собі? Пояснюють фахівці проєкту Бережи себе

▫️ Практикуйте фізичну активність/спорт і налагодьте збалансоване харчування. Важливо дотримуватися регулярності у заняттях.

▫️ Здоровий сон. Намагайтесь висипатися та відпочивати, коли є можливість. Через утому зосередитися буде ще важче, як і впоратися зі стресом та залишатися продуктивним/ою

▫️ Чітко організуйте свій час. Установлюйте терміни для всього, навіть для, здавалося б, невеликих завдань. Використовуйте таймери та будильники. Робіть перерви через рівні проміжки часу. Розставте пріоритети для термінових завдань і записуйте завдання, повідомлення чи важливу думку.

▫️ Створіть сприятливе робоче середовище. Частіше використовуйте списки, кольорове кодування, нагадування, нотатки для себе та ритуали. За можливості, обирайте роботу, яка вас мотивує та цікавить. Зверніть увагу на те, як і коли ви працюєте найкраще, і використовуйте ці умови до свого робочого середовища.

▫️ Працюйте над стосунками. Плануйте заходи з друзями та дотримуйтесь своїх зобов’язань. Розвивайте стосунки з людьми, які розуміють вашу роботу з РДУГ і підтримують.

▫️ Практикуйте майндфулнес — сприйняття себе тут і зараз. Спробуйте медитувати протягом короткого проміжку часу та збільшуйте час, коли вам стане комфортніше.

💔 Дорослі з діагнозом РДУГ часто звинувачують себе у своїх проблемах або сприймають себе в негативному світлі. Це може призвести до проблем із самооцінкою, тривоги або депресії.

❤️‍🩹 Але це не ваша провина, що у вас РДУГ. І хоча ви не можете контролювати, як ви працюєте, ви можете вжити заходів, щоб компенсувати прояви РДУГ та жити повноцінним якісним життям.

☝🏻 Якщо у вас не виходить впоратися з проявами РДУГ самостійно, зверніться за консультацією до фахівця/чині психічного здоров‘я — психолога, психотерапевта або психіатра.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень