A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Грип А: симптоми, лікування, профілактика

Дата: 02.04.2024 14:23
Кількість переглядів: 11

Грип типу А — серйозне сезонне вірусне захворювання. Особливо зараз, коли надворі зберігається холодна погода, він становить найбільшу небезпеку. Позаяк може починатись як звичайний грип, а закінчуватись як причина смерті. Саме тому так важливо поговорити про нього, його симптоми, групи ризику та лікування. Що ми і зробимо далі.

Що таке грип типу А

Грип A — це один із трьох основних типів грипу. В сухому залишку, він являє собою високозаразне захворювання, спричинене вірусом типу А. Натомість, основна небезпека від нього полягає в тому, що цей тип вірусу спроможний швидко розповсюджуватись (має високу контагіозність) та призводити до серйозних ускладнень зі здоровʼям. Зокрема, призводить до запалення легень, інфекції верхніх дихальних шляхів і навіть смерті. Плюс грип A здатний мутувати та змінювати власну структуру, внаслідок чого можуть виникати епідемії, пандемії та нові штами. Як, наприклад, підтип грипу A — H1N1, який став причиною виникнення пандемії у 2009 році.

Грип A є одним із різновидів ГРВІ. Від інших вірусних інфекцій грип типу A відрізняється передусім тим, що є сезонним захворюванням, пік якого припадає на осінь та зиму. Хоч окремі віруси ГРВІ (наприклад, риновіруси) теж є сезонними, все ж загалом ГРВІ не вважаються сезонними захворюваннями та можуть вражати імунітет, незалежно від пори року. Плюс, у порівнянні з іншими вірусними інфекціями, інкубаційний період грипу A набагато коротший. Якщо для перших термін від зараження до появи перших симптомів займає приблизно 2-4 доби, то у грипу А симптоми можуть проявлятися ледь не одразу після контакту зі збудником.

Також здебільшого інфекція не призводить до смерті хворого, позаяк її наслідки — це бронхіт, запалення вух тощо. Все тому, що вона обмежується верхніми дихальними шляхами, тоді як грип A не такий перебірливий. Спільною рисою обох є те, що вони передаються переважно повітряно-крапельним шляхом.

Симптоми грипу A

Як уже було сказано, симптоми цього захворювання дуже схожі з симптомами ГРВІ. Основна відмінність в тому, що грип A проявляється набагато швидше, переноситься важче та призводить до серйозніших наслідків. Основними симптомами виступають такі ознаки, як:

  • лихоманка (температура тіла може досягати критичної поділки),
  • головний біль,
  • загальна слабкість мʼязів і суглобів, біль,
  • підвищене потовиділення,
  • сухий кашель, який супроводжується болем у грудях,
  • больові відчуття у горлі,
  • кровотечі та сильні виділення з носа,
  • важкість під час дихання,
  • почервоніння очей,
  • постійне відчуття втоми.

При появі перших симптомів слід звернутись до лікаря, щоб провести правильну діагностику та визначити препарати для ефективного лікування грипу A. Особливо це стосується тих, хто знаходиться в безпосередній зоні ризику, себто:

  • люди похилого віку,
  • люди зі зниженим імунітетом або хронічними захворюваннями,
  • вагітні жінки,
  • діти до 5 років.

Грип A у дітей

Діти (особливо новонароджені) покладаються на слабко розвинену імунну систему, що врешті-решт робить їх значно вразливішими до інфекцій та захворювань. Тому грип A у дітей може бути особливо небезпечним. Інакше кажучи, діти можуть захворіти швидше, а перебіг хвороби може проходити набагато важче, порівняно з дорослими.

Крім того, до списку симптомів цього захворювання у дітей додається ще декілька пунктів. Зокрема:

  • неприродний колір шкіри,
  • судоми,
  • розлади травлення (діарея),
  • блювання,
  • погіршення чи відсутність апетиту,
  • загострення хронічних хвороб,
  • зневоднення (можлива відсутність сечі).

Через свою специфічність та швидкоплинність грип A у дітей вимагає своєчасного звернення до лікаря та дієвого лікування.

Чим лікувати грип А

Перш ніж перейти до категорії “лікування грипу А” варто зробити коротку зупинку про тест на грип А. Річ у тому, ще тест на грип А — це найшвидший спосіб виявити цю хворобу. Проводиться він у лікарнях і лабораторіях. При цьому для тестування використовують зразок з носа або рота пацієнта. А вирішувати, робити його чи ні, може лише лікар, попередньо ознайомившись з наявними симптомами. Втім, існують такі тести, як Мілістан Комбі тест назал. Covid-19/грип A/B і Швидкий тест для діагностики грипу CITO TEST® Грип, якими можна скористатись самостійно.

Насамперед лікування грипу A спрямоване на те, щоб полегшити симптоми, запобігти можливим ускладненням і укріпити імунну систему. Оскільки захворювання має вірусне походження, перший вибір — противірусні препарати. Наприклад, Сельтавір, який застосовують на перших етапах захворювання. Завдання таких противірусних препаратів — зменшити тривалість хвороби та знизити тяжкість симптомів. Як наслідок, такі засоби мінімізують також і ризик ускладнень.

Велике значення у лікуванні грипу A мають проти протизапальні та знеболювальні ліки. Зокрема, ібупрофен, покликаний зменшувати лихоманку, збивати температуру та знімати больові відчуття. Найбільш ефективний він при запаленнях, головному та мʼязовому болі, лихоманці. Водночас парацетамол є передусім жарознижувальним засобом. Він також дієвий, щоб зняти больові відчуття та знизити температуру. Для дітей передбачений Парацетамол сироп дитячий.

А з важким диханням та кашлем допомагають боротись такі протикашльові засоби, як-от Tabula Vita Плюща сироп. Крім ліків, в рамках лікування (а також профілактики) захворювання бажано споживати багато рідини. Особливу увагу слід приділити чаям від грипу, фіточаям тощо.

Не буде зайвим наголосити, що слід дотримуватись рекомендацій лікаря перед їх застосуванням і консультуватись з ним. Особливо коли це стосується лікування дітей.

Коли симптоми грипу A ослабнуть, це означатиме, що організм поступово подолав вірус і знаходиться в процесі відновлення. Однак подолати його — це лише пів справи. Позаяк важливо не допустити його повернення.

Профілактика

Аби не допустити повторного зараження, потрібно вміло підійти до питання профілактики. Зокрема, дотримуватись наступних правил:

  1. Вакцинуйтесь. Щеплення допомагає знизити ризик захворювання та уникнути ускладнень. Особливо, якщо ви перебуваєте в групі ризику. Це слід зробити на початку осені.
  2. Підтримуйте свій організм необхідними вітамінами та мінералами.
  3. Стежте за особистою гігієною. Регулярне миття рук з милом відчутно зменшує перспективи вірусних захворювань.
  4. Уникайте контакту з хворими. Якщо ж захворіли ви, слід звернутись до лікаря, принагідно забезпечивши себе маскою та антисептиками.
  5. Не ігноруйте здоровий спосіб життя. Часта фізична активність, якісний сон, відпочинок і правильне харчування — запеклі вороги захворювань.

Яка різниця між грипом А та COVID-19

Мабуть, з опису грипу A ви вже почали помічати схожість між ним і коронавірусом. Авжеж, у них є спільні симптоми (лихоманка, кашель, загальна втома). Водночас є й відмінні у вигляді втрати смаку чи нюху. Що важливо, грип починається з температури, до якої згодом додаються респіраторні симптоми (біль в горлі, задишка, кашель тощо). Тоді як для COVID-19 притаманно починати знайомство з респіраторних ознак, а вже потім додавати бонус — температуру. Як і грип A, коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, однак його контагіозність (заразливість) вище.

Різниця помітна також і в інкубаційному періоді. Коронавірус проявляється на 3-4 добу. Своєю чергою, грип A, як ми вже знаємо, готовий заявити про себе майже миттєво. І насамкінець різниця між ними полягає у різних збудниках цих захворювань.

 

Не без надії сподіваємось, що прочитане було цікавим і корисним. А поки ви ще тут, радимо прочитати статтю про те, як правильно лікувати нежить дорослим і дітям.

Залишайтесь здоровими!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень