A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Вагітність і вакцинація. Коли і від чого необхідно вакцинуватись?

Дата: 29.06.2023 17:03
Кількість переглядів: 18

Вагітні і вакцинація — копия

Вакцинація вкрай важлива для здоров’я жінки і її дітей під час підготовки до вагітності, усього її періоду і після пологів. Вагітні жінки перебувають у групі ризику щодо більш важкого перебігу захворювання з можливими серйозними ускладненнями для себе та для майбутньої дитини.

Здебільшого, вагітним можна робити  щеплення, але деякі з них протипоказані при вагітності. Так, вагітних не можна щепити живими вакцинами, такими як вакцини проти кору, епідемічного паротиту, краснухи та вітряної віспи. Однак, переваги вакцинації вагітних жінок зазвичай перевищують теоретичні ризики, коли ймовірність виникнення захворювання є високою та інфекція становить ризик для матері або плоду.

            Кір під час вагітності, підвищує ризик передчасних пологів та викиднів.

            Епідемічний паротит в першому триместрі підвищує ризик смерті плоду.

            Краснуха під час вагітності підвищує ризик викидня. Також існує великий ризик народження дитини з важкими фізичними вадами через цю хворобу, включаючи дефекти серця, очей і мозку.

            Вітряна віспа під час вагітності, підвищує ризик отримати ускладнення, як, наприклад, запалення легенів. Також існує ризик, що дитина народиться з фізичними вадами.

Тож, про захист проти цих небезпечних інфекцій необхідно подбати завчасно, плануючи вагітність.

Однак, є щеплення, які вагітній жінці зробити необхідно заради власного здоров’я та здоров’я дитини. Це щеплення проти кашлюку, грипу та COVID-19. Зазначені хвороби можуть швидко поширюватися, та передаватися під час розмови, кашлю або чхання.

            Кашлюк в початковій стадії нагадує застуду, але часто призводить до тривалого виснажливого кашлю. Це захворювання дуже заразне і може бути смертельним для маленьких дітей. Щеплення від кашлюку під час вагітності захищає і дитину, якій від матері передаються антитіла до цієї хвороби. Таким чином дитина отримує захист від хвороби з моменту народження до тримісячного віку, коли малюк отримає власне щеплення від кашлюку. Щеплення роблять після 16 тижня вагітності.

COVID-19 викликає серйозну респіраторну інфекцію у вагітних. Захворювання підвищує ризик передчасних пологів, а в окремих випадках призводить до пошкодження плаценти. Саме з цих причин вагітним важливо зробити щеплення від covid-19. Щеплення роблять після 12 тижня вагітності.

            Грип також може вплинути на протікання вагітності і на здоров’я майбутньої дитини. Вагітним рекомендується зробити щеплення від грипу після 12 тижня вагітності. Щеплення роблять восени і взимку напередодні епідемічного сезону грипу.

Також є щеплення,  які рекомендовано робити вагітним жінкам в окремих випадках:

  • вагітні, які отримали останню дозу вакцини, що містить правцевий анатоксин, більше ніж 10 років тому, мають бути щеплені проти правця і дифтерії під час вагітності, щоб забезпечити формування відповідного імунітету до правця у матері та запобігти захворюванню як у матері, так і у дитини;
  • при укусах невідомими, хворими та дикими тваринами необхідно провести екстрену вакцинацію проти сказу, оскільки смертність від даного захворювання становить 100%;
  • вагітній жінці, що планує поїздку за кордон, рекомендується звернутися до свого лікаря для отримання інформації про рекомендовані вакцини для безпечного перебування за кордоном.

Нагадуємо, що жодна вакцина не забезпечує стовідсотковий захист від захворювання, але у разі його виникнення забезпечує значно легший перебіг захворювання.

У всьому світі вакцинація вважається найоптимальнішим методом захисту від багатьох захворювань, тож необхідно робити щеплення щоб захистити себе і своїх дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень